Posted by on 27 juni, 2016

Har du det tillhör du ett försvinnande litet antal. Faktum är att de flesta ”bara ångar på”. Men hos ”samma flesta” gömmer sig ett litet mål, en liten förväntan någonstans i hjärnans känslovindlingar. Ett mål som ofta aldrig får chansen att på riktigt prövas av de förnuftsenliga delarna. Ett mål som alltså aldrig riktigt ges chansen att uppnås. Och ett mål utan plan är som bekant endast en dröm.

Kanske beror det på att träning i hälsosyfte har marknadsförts som tjolahoppkul istället för som något man kan (bör) (ska) bedriva mer rationellt. Kanske beror det på alla tv-shop pryttlarna som lovar förändring utan ansträngning. I båda fallen kan man ana att den kommersiella baktanken överskuggar konsumentens bästa. TV-shops affärsidé handlar naturligtvis om impulsköp och dåligt samvete. Och att man innerst inne vill att 99-kronors fatblastern ska fungera fast man egentligt vet att det inte gör det. I gym-fallet om att marknadsgurus sagt att gymmen konkurrerar med nöjesindustrin om konsumenternas uppmärksamhet och plånbok. Ett köp av gymkort ska vara attraktivt på samma sätt som en resa till ett splashworld-hotell eller karusell på tivoli.

Därför är snart varenda grunka på gymmet internetuppkopplat med nån gamification-funktion. Inspirerande? Ja, för en del. Kul? Ja, absolut. Men främsta syftet är att avleda fokus från det faktum att de flesta inte har något tydligt mål. Och förlänga tiden tills det att även den diffusa drömmen kraschlandar. Och det gör den. Enligt all statistik som finns så är just uteblivna resultat anledningen till att mer än 80 procent av alla motionstränande slutar inom 12 månader.

Träna är skönt. Nyttigt. Meditativt. Vad du vill. Men kul!? Där tappar du mig. Tycker man att stå och dra i en crosstrainer eller köra tricepspressar är kul, anser jag att man nog bör se över sitt liv i övrigt.

Karusell, kan jag gå med på är kul, men tunga knäböj… Nä, inte kul! Däremot har knäböj helt klart andra värden. Och jag är riktigt, riktigt nöjd med mig själv – även om jag mest vill kräkas – när jag hänger tillbaka stången efter ett failure på sista femman av fem.
Och det tar mig närmare mitt mål. Jag förbättrar min löptid på milen (den såg du inte komma va?).

Om någon, endast gång under de 25 år jag arbetat som tränare hade hört ”mitt mål är att 90 minuter av mitt liv två gånger i veckan knappt svettig gå och vissla på ett löpband och leta youtube-klipp för att det är kul” hade jag gett mig direkt. (Möjligtvis hade jag föreslagit att dela upp aktiviteterna i; löpband, vissla och youtube så du hade fått bättre resultat på alla tre på mindre tid och du hade kunna ägna mer tid att åka karusell).

Resultat kommer som bekant av någonting, till exempel träning. Men resultat får man oavsett vad man gör, vare sig träningen är planerad eller spontan, hård eller lätt. Förväntat resultat är däremot någonting helt annat. Det som gör att vi orkar hålla på med nåt som inte alltid är kul. Men riktigt bra. Ge dig själv chansen. Pillra fram målet från sitt gömställe i vindlingarna.

Posted in: Personal Opinion

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*